kolmapäev, 3. oktoober 2007

Fotograafia, 2. tund

Fototehnika valimine ja ostmine

Kõige raskem on kindlasti kaamerat valida siis, kui sa lähed poodi ostma seda "päris esimest". Miks? Sul puudub adekvaatne võrdlus (sõpradelt laenatud kaamera ei ole ikkagi päris see ja võib-olla ei tohigi sa liiga palju sellega eksperimenteerida) ning tahaks ju ikkagi alati omada võimalust pilti teha seal ja millal iganes.

Aga enne poodi minekut oleks hea teha natukene kodutööd.

megapikslid

Tegelikult esimene asi, mida kasutajad kaamera puhul küsivad ja ka algajaidki kõige rohkem huvitab, on megapikslite arv. Piksel (pixel) iseenesest ei ole midagi muud kui üks pisike täpp, kokku pannes miljoneid pisikesi täppe, saamegi ühe foto. Kui veel paar aastat tagasi kehtis kindel reegel, et kaamera vali pikslite järgi, siis nüüdseks on sellest loobutud. Isegi kui teha A4 mõõdus väljatrükke, on selleks 4 megapiksline kaamera piisav (10x15 mõõdus pildi jaoks piisab ka 2 Mp kaamerast). Kuidas nii? Sest lisaks pikslite arvule määrab foto kvaliteeti ka kasutatava kaamera üldine kvaliteet, objektiiv, valgus jne.

objektiiv, zoom

Kõikidel digikaameratel on olemas zoom - kas siis ainult digitaalne (mobiiltelefonid) või optiline + digitaalne. Optiline zoom tähendab seda, et objektiivi sees on läätsed, mida liigutatakse terava pildi saamiseks, digitaalse zoomi juures teeb sama töö ära tarkvara. Kahe zoomi suurim vahe on see, et optilise juures pildi kvaliteeti ei muutu märgatavalt kuid digitaalse juures on pildikvaliteet seda halvem, mida rohkem suurendada.

Teine aspekt, mida objektiivide puhul ka jälgida tasub, on selle laius zoomi lühemas otsas. Mida väiksem, seda rohkem mahub korraga pildile. Digiseepidel on see tavaliselt 35 mm, peegelkaamerate kit-objektiividel 18 mm.


mälukaart

Fotoaparaatidega kaasa tulevad kaardid on reeglina väga väikese (16-32Mb) mahutavusega ning sellest digiajastul ei piisa - tuleb kohe ka uus mälukaart osta. Kuna kaamera ostetakse üldjuhul pikemaks ajaks, siis mälukaardi tüüpi kaamera ostu puhul jälgima ei peaks. Pigem pöörata tähelepanu mahutavusele ja kiirusele. Soovitan julgelt mitte alla 1Gb kaarti vaadata, kiiruse ja kvaliteediteste leiab aga Internetist juba enne poodi siirdumist.

toide

Digifotoaparaadid vajavad alati töötamiseks toidet - kas patarei või aku pealt. Mõlema puhul on nii plusse kui miinuseid. Akud peavad kauem vastu (võimaldavad rohkem pilte teha ühe laadimisega) kuid on palju kallimad. Patareid on saadaval igal pool, ka reisil olles kuid vastu peavad nad tihti lühemat aega (eriti just peegelkaamerate puhul). Kompromiss on näiteks kasutada laetavaid patareisid.

kõige tähtsam - mugavus

Kõike eelnevat saab ette valmistada kodus netis surfates kuid seda, kuidas kaamera käes istub, ei oska meist keegi ette kujutada ilma seda reaalselt tegemata. Poes vali kaamera, mis sulle kõige rohkem välimuselt meeldib, seejärel võta ta kätte ning uuri menüüsid. Kui üks neist kolmest tegevusest sulle kaamera puhul ei sobi, on see vale valik. Lisaks arvesta sellega, kus ja milleks kaamerat kasutama hakkad. Arvesta sellega, et reisida on peegelkaameraga palju keerulisem kui digiseebiga, kuid teisalt ei saa proovida pildistada erinevate objektiividega. Aga kompaktkaameraga saab teha pilti ka nii, et keegi seda ei märka...

Mida veel silmas pidada?

manuaalfookus

Kompaktkaameratel tavaliselt puudub, on olemas näiteks Canon Powershot A520-l, kuid ekraanil teravustamine on ikkagi üsna raske ülesanne.

ekraan

Kompaktkaamera puhul on kindlasti plussiks liigutatav ekraan, mis võimaldab pilti teha näiteks üle teiste peade (kontserditel). Lisandunud on ka puutetundlikud ekraanid kuid nendega opereerimine ei ole veel nii mugav või harjumuspärane, et ainult puutetundliku ekraani tahaks kasutada.

firma valik

Eelistage tuntud firmasid, mis on ka nime teinud fotograafia vallas. Odavad 1000 kroonised kaamerad teevad ka vastava hinna eest pilte.

peegelkaamera +++

* paljusid seadeid saab muuta käsitsi
* lai valik objektiive, koos adapteritega on ka vene omad kasutatavad

peegelkaamera ---

* mõõtmetelt ja kaalult suurem
* hinnalt kompaktkaamerast kallim
* vajab suuremat hoolt
* vastuvõtlikum välistele mõjudele, näiteks põrutustele
* vajab rohkem toidet

kompaktkaamera +++

* liigutatav ekraan
* mõõtudelt väike, saab märkamatult pilti teha
* kergem
* lihtsam käsitleda

kompaktkaamera ---

* fikseeritud objektiiv
* pildi kvaliteet digitaalse zoomiga
* elektrooniline pildiotsija, optilised on kehvemad kui peegelkaameratel

Fototehnika ostmine veebist

Kust?

ebay.com - ei pea alati kasutama oksjonit, palju kaupa on ka "osta kohe" võimalusega. Ka uus kaup
pixmania.com - saab maksta hanza.neti abiga

järgnevat kahte olen kasutanud vaid hinnavõrdluste ja kommentaaride jälgimiseks:

nomatica.com
bhphotovideo.com


Eestist ostmise +++

* proovimise võimalus
* garantii teostatakse Eestis

Eestist ostmise ---

* kohati kallim riist/tarkvara
* valik on nigelam, ühekülgsem

Välismaalt tellimise +++

* võib leida tõeliselt häid pakkumisi
* laiem valik
* uued tooted olemas enne Eestisse jõudmist

Välismaalt tellimise ---

* ei saa käes katsuda (kui oled muidugi Eestis kaupa näinud, siis on teine asi)
* pikk kohaletoomise aeg (paar nädalat tavaline, kui ei kasuta kallimat kullerteenust)
* garantii puudulik, remont kallim (hädas aitab tavaliselt kohalik tootja esindaja)
* krediitkaardi vajalikkus tavaliselt

Kodune ülesanne:

Võtke oma kaamara ning tehke üks seeria pilte. Tingimuseks on see, et kõik vähegi sätitavad seaded on nii maha keeratud kui võimalik (pildi kvaliteet, suurus jne). Kui seeria (kuni 10) pilti on tehtud, korrake sama tegevust, kuid seekord seadistage oma kaamera maksimaalse kvaliteedi peale ning tehke samuti 10 pilti. Võrdluse "hea" ja "halb" pilt postitage oma fotolehe peale (kellel nagi, kellel blog, kellel muu).

Mida me selle ülesandega õpime?

* kaamera tööks on väga vajalik valgus, mida rohkem seda parem
* liikumist kaamera menüüdes
* seadete muutmist vastavalt vajadusele
* automaatika võib sekkudes pilti rohkem rikkuda kui manuaalreziimis pildistades

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.