reede, 25. aprill 2008

Teemad fotograafidele

Nagu lubatud, siin on teemad, millele on vaja fotomaterjal tekitada. Pildid võivad olla nii lavastuslikud kui ka otse elust. Kõik teemakohased fotod palun laadida üles Nagisse ning jätta sellekohane märkus selle teema kommentaaridesse.

Teemad on:
- Meedia on staaride looja ja samas ka nende hukutaja
- Narko.ee ehk kuidas olla? Narkootikumide vastane reklaam
- Pressifoto näitus (siia võib otsida avaldatud ja auhinnatuid pressifotosid kuid sel juhul peab korrektselt ka viitama, kust on foto algselt pärit ning kes on selle autor!)

See nimekiri siin täieneb vastavalt sellele, kuidas kirjutajad artikleid juurde toodavad, palun siis silma peal hoida.

kolmapäev, 23. aprill 2008

Mobiilipildid Flickrisse

Lisan siia väikese õpetuse, mis näitab, kuidas mobiilipilte otse Flickrisse üles laadida. Programm, millega seda teha, on Shozu.

ShoZu on väike programmike, mille saad alla laadida peale seda, kui oled ennast teenuse kasutamiseks ära registreerinud, ära märkinud oma telefoni mudeli ning asukohamaa. Edasi peaksid nad saatma sms-i allalaadimise lingiga, kuid mina seda kätte ei saanud. Õnneks nad dubleerivad lingi ka oma kodulehel ning selle saab käsitsi telefonisse trükkida.

Järgnev jutt käib Nokia telefonide kohta ning eestikeelsete menüüde kasutajatele!

Ava telefonis kaust, kuhu ShoZu alla laadisid ning ava “valikud”. Edasi “rakenduste ligipääs” -> “andmesideühendus” -> ning kõigil kolmel menüü lingil muuda ära seaded nii, et oleks “alati lubatud”.

Vahepeal mine arvutis tagasi lehele, kus sa tegid omale kasutajakonto, ning seadista Flickr (või mõni muu teenus) sinu pilte vastu võtma. Kui sa seda teinud pole, ei oska ka telefon su piltidega midagi ette võtta.

Järgmiseks ava telefonis ShoZu ja logi sisse. Edasi on näha kaks valikut: destinations (teenused, kuhu sa pilte või videosid saata saad) ning "All files", mis sisaldab telefonis olevaid pilte ja videosid. Valides välja sobiva pildi, saad menüüst valida saatmislingi ning kinnitades oma valiku, lähebki fail teele. Juba saadetud piltide juures on pisike ikoon, mis aitab vältida mitmekordset failisaatmist.

Flickr kuvab pildi koos kohustusliku võtmesõnagaa “shozu” ning lisab need, mille kasutaja on ShoZu lehel ise määranud. Pildi allkirjaks märgitakse faili pildistamise (filmimise kuupäev). Näiteks nagu see pilt siin: http://flickr.com/photos/tammets/1823303804/

Hea mõte on määrata mobiilis ka pildi suurus ära. 640 x 480 pikslit on täiesti piisav suurus, et kasutajad aru saaksid, mida või keda sa pildistanud oled. Suuremahulised pildid on lihtsalt kordi kallimad saata.

esmaspäev, 21. aprill 2008

Rotermann

Kolmapäevane fototund (23. aprill) toimub seekord majast väljas, Rotermanni kvartalis. Tallinna kesklinna üks huvitavamaid paiku on hoolimata oma uuenenud ilmest just paras paik kevadiseks jalutuskäiguks kui oled tüdinenud metsvindi laulmisest ning valgete ülaste värsest tärkamisest.

Kohtume fotograafidega kell 14.30 Coca-Cola Plaza Mere Puiestee poolse sissekäigu juures (seal, kus seisavad tavaliselt Soome turistibussid). Kaasa võtta kohustuslik kaamera ja soojemad riided. Enne tunniajalist jalutuskäiku palun tutvuda lühikese kuid ülevaatliku ajalooga siinsel aadressil.

kolmapäev, 16. aprill 2008

Looduse Aasta foto

13. aprillil kuulutati Tallinna Linnahallis välja Looduse Aasta Foto 2008 võitjad. Konkurss oli sel aastal tihe - 7000 saabunud fotot ligi 800 autorilt. Saabunud fotod on on üleval kategooriate kaupa Looduse Omnibussi kodulehel ning parimad on kiiresti leitavad ilm.ee portaalist.

teisipäev, 8. aprill 2008

Info tundide kohta

Kuna õpetaja Priit on nädal aega Rootsis, siis sel nädalal küljenduse ja filmi tunde ei toimu. Aga tähelepanu - tunnid lükkuvad siis nädal aega edasi, mis tähendab, et järgmisel nädalal (see on 16. aprill ja 17. aprill) toimuvad ärajäänud tunnid. Järgmine foto tund siis 23. aprill ja nii edasi.

Järgmistel tundidel palun kindlasti kohal olla, sest ees ootab suurem teadmiste kontroll.

Aitäh!