kolmapäev, 12. detsember 2007

Noorte filmiamatööride filmide analüüsipäev

Eesti Filmiamatööride Liit korraldab laupäeval, 2.veebruaril 2008.a. Tallinnas noortele filmiamatööridele filmide analüüsipäeva.

Osalemiseks:
saadavad huvilised oma videofilmid 22.jaanuariks (postitempli kuupäev) aadressil: 11002 Box 584 Tallinn, Eesti Filmiamatööride Liit

Esitavate videofilmide formaat:
VHS, MiniDV ja DVD (MPEG2 formaat, mida on võimalik näidata DVD plaadimängijas; arvutit filmide demonstreerimisel ei kasutata)

Analüüsipäevade koha ja kellaaja teatame autoreile pärast nende filmide saabumist.

Osalemine filmide analüüsipäeval on tasuta.

Seminari eesmärk on anda noortele võimalus enne järjekordset, 43. üleriigilist amatöörfilmide festivali saada konsultatsiooni oma filmide viimistlemisel.

Eesti Vabariigi 43.festival on kavas läbi viia 30.märtsil 2008.a.
Festivali juhend ja filmikaart saadetakse huvilistele välja 2008.a. jaanuari teisel dekaadil.
Festivali parimad filmid saadetakse ülemaailmsele UNICA amatöörfilmide festivalile, mis toimub 27.juunist 7.juulini 2008.a. Tuneesias.


Eesti Filmiamatööride Liit

11002
Box 584
Tallinn
tel.6484974, 55924240
jaak.jarvine@mail.ee

teisipäev, 11. detsember 2007

laupäev, 8. detsember 2007

Foto, 13. detsember

Pildistamine pimedas

Kõige lihtsam on alati pildistada valguses ja valges. Kõik kaamerad saavad automaatreziimis hakkama kujutiste salvestamisega, aga miks mitte panna neid proovile pimedas pildistamisel?
Päris süsimusta ümbruskonda siiski kaameraga ei minda. Pimedas pildistamise all mõeldakse ikkagi seda, kui fotograaf kasutab õhtust või öist aega põnevamate valgusmängude jäädvustamiseks. Tihti ei ole selliseid olukordi võimalik päeval üldse pildile saada – näiteks populaarset autotulede pildistamist, kus tuled joonistavad fotole kauneid kaari ja kujundeid.

Varustus
  • Kolmjalg (statiiv). Kuna säriajad on pikad (sekundites), siis ei suuda ka parimate värinastabilisaatoritega kaamerad tulla toime sinu värisevate kätega. Statiivi asendab edukalt tänava pink, käsipuu, maja sein, sinu tutimüts või mis iganes abivahend, millele saab kaamera mõneks hetkeks kindlalt toetada.
  • Soojad riided. Pikad säriajad tähendavad ka seda, et lisaks heale positsiooni otsimisele tuleb ka pildistamise hetkel pikalt ühe koha peal viibida.
  • Varupatareid. Talvisel ajal kipuvad akud ja patareid tühjenema palju kiiremini, kui sa seda oodata oskad. Varupatareisid hoia kindlasti võimalikult enda lähendal. Sama kehtib muu fotovarustuse kohta, mis külma kardab.
Kaamera saeded
  • ISO (tundlikus) hoia võimalikult madalal, vähendamaks müra ning võitmaks kvaliteeti
  • Säriaeg määra käsitsi, proovi erinevaid arve (10-15 sekundit)
  • Avaarv määra samuti käsitsi, alusta näiteks f/8-ga. Kui foto tundub liiga tume olevat, proovi f/18. Kui aga liiga pime, siis liigu edasi f/5.6 peale.
  • Kui võimalik, fookusseeri käsitsi, automaatika ei pruudi pimedas korrektne olla
  • Ära kasuta välku
Tehnika
  • Pildistades autotulesid oleks hea, kui sa saaksid laskuda nendega ühele tasandile, ehk siis peaaegu põlvekõrgusele. Teisalt, kui sul on võimalus tõusta kõrgemale (näiteks maja rõdule), on seegi põnev nurk. Tavaline inimese silma kõrgus on liiga levinud ja igavavõitu.
  • Liikuvate tulede pildistamisel püüa pildile saada liikumine, mis ei oleks ainult sirgjooneline. Tänaval näiteks kurvikoht või mägi/org, mis paneb autotuled palju mänglevamalt liikuma.
  • Pilt olgu puhas, väldi liikset müra, nagu tänavapostid, elektritraadid, aiad ja muu, mis fotol jäävad hiljem rohkem silma kui pildistatav ise.
  • Taevas jäta pildile, ja mitte mustalt. Linnas peale päikeseloojangut liikudes märkad kindlasti, et taevas ei muutu kohe kiiresti süsimustaks vaid säilitab mõneks ajaks sinakas-lilla tooni. Püüa pildile ka taevas, mis tublisti erineb päevasest sinisest või hallides pilvedes olevast.

Mida peaks vältima

Lens flare – optiline effekt, iga objektiivis olev lääts jätab pildile heleda ringi või laigu. Effekt tekib valguse murdumisest ning peegeldumisest läätsede vahel. Pimedas pildistades võib foto jääda tunduvalt tuhmim.


Kõige lihtsam moodus seda olukorda vältida, on takistada otsese tänavavalguse, autotulede vms. jõudmist objektiivini. Selleks saab kasutada siis kas objektiiviga kaasa tulevat katet, kätt või papitükki, millega pildistamise protsessi „kaitsta”.

Kodune ülesanne

Püüa hetke õhtusest tänavapildist - kas autotuled, pooleliolev büroohoone, bussipeatus - ükskõik, kus oleks vilgas tegevus ning ohtralt tulesid. Jõuluajal õnneks seda ei tohiks juhtuda, et värvilisi tulesid linnast ei leia.

Postita vähemalt 3 (kolm) oma lemmikfotot oma kontosse Nagisse või oma ajaveebi, lisa kirjeldus, kus ja millal pildistasid. Kuna Nagis saab nüüd ka kaardil näitada, kus oma foto tegid, siis kasutage julgelt ka seda võimalust. Piltidele lisage märksõna "lillekyla" Ongi kõik!

Koduse töö tähtaeg: 19. detsember!